Verschil bv en eenmanszaak in België

In België zijn er verschillende soorten ondernemingsvormen waaruit je kunt kiezen bij het starten van een bedrijf. Twee veel voorkomende opties zijn de Besloten Vennootschap (BV) en de Eenmanszaak.

Het is essentieel om de verschillen tussen deze twee vormen te begrijpen om een weloverwogen beslissing te nemen over welke het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de kenmerken, voordelen en nadelen van zowel een BV als een Eenmanszaak in België.

Verschil bv en eenmanszaak in overzichtelijke tabel

AspectBV (Besloten Vennootschap)Eenmanszaak
OprichtingNotariële akte vereistGeen notariële akte nodig
StartkapitaalEr is geen minimumkapitaal vereist voor een BV, maar het wordt aangeraden minimaal kapitaal in brengen die de oprichtingskosten dekt.Geen kapitaalvereiste
AansprakelijkheidBeperkt tot ingebracht kapitaalOnbeperkt en persoonlijk
BestuurDirectie of bestuurdersEigenaar zelf
Aantal vennotenMinimaal één aandeelhouder (kan ook een rechtspersoon zijn)Eén eigenaar
BoekhoudingDubbele boekhoudingEnkelvoudige boekhouding (tot bepaalde omzet)
BelastingVennootschapsbelastingPersonenbelasting
Sociale bijdragenNiet van toepassing op de vennootschap, wel voor bestuurders/zaakvoerdersVerplicht voor de eigenaar
Overdraagbaarheid aandelenMogelijk, maar soms beperkingen via statuten of aandeelhoudersovereenkomstNiet van toepassing
Juridische entiteitEigen rechtspersoonlijkheidGeen onderscheid tussen zakelijk en privévermogen
PublicatieverplichtingenJaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank van BelgiëGeen (behalve bij overschrijding omzetgrenzen)

Wat is een Besloten Vennootschap (BV)?

Een Besloten Vennootschap, afgekort als BV, is een juridische entiteit waarbij het kapitaal van de onderneming verdeeld is in aandelen. Een BV wordt opgericht door één of meerdere oprichters en heeft een apart vermogen ten opzichte van de eigenaars. Dit betekent dat de eigenaars niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de BV.

Voordelen van een BV:

  • Beperkte aansprakelijkheid: De eigenaars van een BV zijn over het algemeen niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming.
  • Professionele uitstraling: Een BV wordt vaak gezien als een meer professionele en betrouwbare ondernemingsvorm dan een Eenmanszaak.
  • Meer groeimogelijkheden: Een BV kan gemakkelijker kapitaal aantrekken door het uitgeven van aandelen, waardoor het groeipotentieel groter is.

Nadelen van een BV:

  • Meer administratieve verplichtingen: Een BV moet voldoen aan strikte boekhoudkundige en wettelijke verplichtingen, wat kan leiden tot hogere administratieve kosten.
  • Oprichtingskosten: Het oprichten van een BV brengt doorgaans hogere kosten met zich mee dan het starten van een Eenmanszaak.

Wat is een Eenmanszaak?

Een Eenmanszaak is de eenvoudigste vorm van ondernemen in België. Bij een Eenmanszaak is er geen onderscheid tussen het vermogen van de ondernemer en dat van de onderneming. De ondernemer is dus persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de Eenmanszaak.

Voordelen van een Eenmanszaak:

  • Eenvoudige oprichting: Het starten van een Eenmanszaak is relatief eenvoudig en goedkoop in vergelijking met het oprichten van een BV.
  • Volledige controle: Als eigenaar van een Eenmanszaak behoud je volledige controle over de beslissingen en het beleid van de onderneming.
  • Minder administratieve verplichtingen: Een Eenmanszaak heeft over het algemeen minder strenge boekhoudkundige verplichtingen dan een BV.

Nadelen van een Eenmanszaak:

  • Onbeperkte aansprakelijkheid: Als eigenaar ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van de Eenmanszaak, wat je privévermogen in gevaar kan brengen.
  • Beperkte groeimogelijkheden: Het kan moeilijker zijn om kapitaal aan te trekken voor groei in vergelijking met een BV, aangezien je als Eenmanszaak geen aandelen kunt uitgeven.

Belastingverschillen tussen een BV en Eenmanszaak

Een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen tussen een BV en een Eenmanszaak zijn de belastingimplicaties. In België gelden verschillende belastingregels voor deze twee ondernemingsvormen.
Een BV wordt belast op haar winst tegen het vennootschapsbelastingtarief. Dat tarief is lager dan de personenbelasting, waarin de winst van de eenmanszaak wordt belast. Vanaf bepaalde omzet en winst is het voordeliger een BV te hebben dan een eenmanszaak, maar hiervoor neemt u best contact op met een accountant die professioneel advies kan geven welke vorm aangeraden is voor uw specifieke situatie.

Aansprakelijkheid bij een BV en Eenmanszaak

Zoals eerder vermeld, is er een groot verschil in aansprakelijkheid tussen een BV en een Eenmanszaak. Bij een BV zijn de eigenaars in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming, terwijl bij een Eenmanszaak de ondernemer onbeperkt aansprakelijk is met zijn persoonlijke vermogen.
Dit betekent dat als een BV failliet gaat, de eigenaars over het algemeen niet met hun persoonlijke bezittingen hoeven op te draaien voor de schulden van de onderneming.

Bij een Eenmanszaak daarentegen kan het faillissement leiden tot het verliezen van persoonlijke bezittingen zoals huis, auto, spaargeld, etc.
Merk op: Wanneer er sprake is van fraude of opzettelijk wanbeheer kan de bestuurder ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden bij de BV.

Flexibiliteit en Formaliteiten

Een BV vereist doorgaans meer formaliteiten en structuur dan een Eenmanszaak. Dit kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van je specifieke behoeften en doelstellingen als ondernemer.

Een BV moet bijvoorbeeld jaarlijks een algemene vergadering houden, jaarrekeningen publiceren en voldoen aan specifieke regels met betrekking tot bestuursorganen. Een Eenmanszaak daarentegen heeft over het algemeen minder strikte formele vereisten, waardoor het gemakkelijker kan zijn om snel beslissingen te nemen en flexibel te reageren op veranderingen in de markt.

Meestgestelde vragen over het Verschil tussen een bv en een eenmanszaak in België

Wat is het verschil tussen een BV en een eenmanszaak?

Het belangrijkste verschil tussen een BV en een eenmanszaak is dat een BV een rechtspersoon is, terwijl een eenmanszaak dat niet is. Dit betekent dat bij een BV het privévermogen van de eigenaar beschermd is, terwijl bij een eenmanszaak de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV?

Bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV moet rekening worden gehouden met aspecten zoals startkapitaal, aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen. Het is essentieel om te beoordelen welke ondernemingsvorm het beste past bij de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw onderneming.

Hoe kan ik een BV of een eenmanszaak oprichten?

Voor het oprichten van een BV dien je langs een notaris te gaan en een oprichtingsakte op te stellen. Bij een eenmanszaak hoef je niet naar de notaris, maar moet je wel de inschrijving bij de Kruispuntenbank der Ondernemingen (KBO) regelen. Hiervoor kan u beroep doen op een firma als LeadService die u daarbij volledig begeleid.
Beide procedures hebben hun eigen vereisten en formaliteiten.

Welke fiscale aspecten spelen een rol bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV?

Bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV moet je rekening houden met diverse fiscale aspecten, zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en belastingvoordelen. Het is van belang om een gedegen fiscaal plan op te stellen om de fiscale implicaties van beide ondernemingsvormen te evalueren.

Wat is het startkapitaal dat nodig is voor het oprichten van een BV?

Voor het oprichten van een BV in België is er geen minimumkapitaal vereist. Er wordt dus zelf beslist, in samenspraak met een accountant, welk kapitaal ingebracht zal worden bij oprichting. Vaak is dit het kapitaal die de oprichtingskosten of de investeringen bij oprichting dekt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak ten opzichte van een BV?

Het voordeel van een eenmanszaak is de eenvoudige oprichting en lagere administratieve lasten. Het nadeel is dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor schulden. Bij een BV is het voordeel dat het privévermogen van de eigenaar beschermd is, maar er zijn hogere administratieve verplichtingen en kosten.

Wat zijn de verschillen in aansprakelijkheid tussen een eenmanszaak en een BV?

Bij een eenmanszaak is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor schulden die voortkomen uit de zakelijke activiteiten. Bij een BV is de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat in de BV is geïnvesteerd, waardoor het privévermogen van de eigenaar beschermd is.

Wat zijn de belangrijkste fiscale voordelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak?

Een BV kan profiteren van fiscale voordelen zoals het verlaagde vennootschapsbelastingtarief en de mogelijkheid om winsten binnen de onderneming te houden. Daarnaast kan een BV gebruikmaken van diverse fiscale aftrekposten en regelingen die voor een eenmanszaak niet gelden.

Wat zijn de vereisten voor het financieel plan bij het oprichten van een BV of een eenmanszaak?

Bij het oprichten van een BV is het opstellen van een financieel plan verplicht. Dit plan moet inzicht geven in de verwachte inkomsten, uitgaven en financiële positie van de onderneming.
Het financieel plan dient onder andere te worden ingediend bij de notaris bij de oprichting van een BV.
Bij een eenmanszaak is er geen verplichting tot opmaak van een financieel plan.

Welke rol spelen de rechtsvorm en het privévermogen bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV?

Bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV is het van essentieel belang om de gevolgen voor het privévermogen en de juridische aansprakelijkheid in overweging te nemen.

De rechtsvorm bepaalt in hoeverre het privévermogen van de ondernemer beschermd is tegen zakelijke schulden en aansprakelijkheid.

Conclusie: Verschil bv en eenmanszaak in overzichtelijke tabel

Het kiezen tussen een BV en een Eenmanszaak is geen gemakkelijke beslissing en hangt af van verschillende factoren, waaronder je zakelijke doelen, financiële situatie en risicobereidheid. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een juridisch of financieel expert voordat je een definitieve keuze maakt.

Hopelijk heeft deze blogpost je geholpen om meer inzicht te krijgen in de verschillen tussen een BV en Eenmanszaak in België, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het starten van je eigen bedrijf. Succes met ondernemen!

Heb je vragen of zoek je advies?

Neem contact met ons op!
We zijn er om je te helpen met al jouw zakelijke behoeften.