Wanneer BTW nummer aanvragen in België: Hoelang duurt het proces?

Belasting over de toegevoegde waarde (BTW) is een belangrijk aspect voor bedrijven in België. Het hebben van een BTW-nummer is essentieel voor elke onderneming die betrokken is bij de verkoop van goederen of diensten. Maar hoe lang duurt het eigenlijk om een BTW-nummer aan te vragen in België?

In deze blogpost gaan we dieper in op het proces van het aanvragen van een BTW-nummer en bespreken we hoelang het normaal gesproken duurt voordat je jouw BTW-nummer ontvangt.

1. Wat is een BTW-nummer?

Een BTW-nummer, ook wel bekend als een ondernemingsnummer, is een uniek identificatienummer dat wordt toegekend aan bedrijven door de Belgische overheid. Dit nummer is verplicht voor alle bedrijven die belastbare goederen of diensten leveren in België. Met een BTW-nummer kan een bedrijf BTW aanrekenen aan klanten en BTW terugvorderen op aankopen.

2. Wanneer moet je een BTW-nummer aanvragen?

In principe moet je een BTW-nummer aanvragen zodra je activiteiten als zelfstandige of onderneming start die onderhevig zijn aan BTW. Dit betekent dat je een BTW-nummer moet aanvragen voordat je begint met het leveren van belastbare goederen of diensten.

3. Hoe vraag je een BTW-nummer aan?

Het aanvragen van een BTW-nummer in België gebeurt bij de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën). Je kunt dit online doen via MyMinfin, via LeadService of een ondernemingsloket, of persoonlijk op het lokale belastingkantoor.

Om een BTW-nummer aan te vragen heb je onder andere een geldig identiteitsbewijs, een bewijs van jouw ondernemingsactiviteiten en eventueel andere relevante documenten nodig.

4. Hoelang duurt het proces van het aanvragen van een BTW-nummer?

Het proces van het aanvragen van een BTW-nummer duurt ongeveer 1 week.

5. Factoren die de verwerkingstijd beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de verwerkingstijd van jouw aanvraag voor een BTW-nummer, zoals:

  • De volledigheid en correctheid van de ingediende documenten
  • De werklast bij de FOD Financiën op dat moment
  • Eventuele extra controles die moeten worden uitgevoerd

6. Wat te doen als je BTW-nummer niet op tijd arriveert?

Als je na 4 weken nog steeds geen reactie hebt ontvangen over jouw BTW-nummeraanvraag, is het raadzaam om contact op te nemen met de FOD Financiën om de status van jouw aanvraag te controleren.

7. Gevolgen van het ontbreken van een BTW-nummer

Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet hebben van een geldig BTW-nummer terwijl je belastbare activiteiten uitvoert, ernstige gevolgen kan hebben. Zo kun je boetes krijgen en problemen ondervinden bij het doen van aangiften en facturering.

Meestgestelde vragen over wanneer BTW nummer aanvragen en hoelang het duurt?

Wanneer moet ik een ondernemingsnummer aanvragen in België?

U moet een ondernemingsnummer aanvragen zodra u start met een zelfstandige activiteit in België, ook als zelfstandige in bijberoep.

Hoe lang duurt het proces om een btw-nummer aan te vragen in België?

Het proces van het aanvragen van een BTW-nummer duurt ongeveer 1 week.

Ben ik btw-plichtig en wanneer heb ik een btw-nummer nodig?

U bent btw-plichtig zodra u een economische activiteit uitoefent en facturen uitreikt. In dat geval heeft u een btw-nummer nodig.

Het is echter belangrijk om op te merken dat dit afhangt van de aard van de activiteit die u uitvoert, aangezien sommige activiteiten vrijgesteld zijn van btw.
Voorbeelden van beroepen die vaak vrijgesteld zijn van de btw zijn dokters, verpleegkundigen, kinesisten, en andere medische professionals.

Deze vrijstelling betekent dat zij geen btw hoeven te berekenen over hun diensten en dus ook geen btw-nummer nodig hebben voor deze activiteiten.

Hoe vraag ik een btw-nummer aan in België?

In België kan je een BTW-nummer aanvragen bij de FOD Financiën. Dit kan online via MyMinfin, LeadService, een ondernemingsloket of persoonlijk op het belastingkantoor. U hebt hiervoor een geldig identiteitsbewijs, bewijs van uw ondernemingsactiviteiten en andere benodigde documenten nodig.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een ondernemingsnummer en btw-nummer in België?

Voor het aanvragen van een ondernemingsnummer en btw-nummer in België zijn kosten verbonden. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Voor alleen een ondernemingsnummer is er een kostenpost voor de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
Indien u zowel een ondernemingsnummer als een btw-nummer nodig heeft, komen er naast de kosten voor de KBO-inschrijving ook kosten bij voor de activatie van het btw-nummer.

Aangezien de tarieven kunnen wijzigen en afhankelijk zijn van uw specifieke omstandigheden, is het aan te raden direct contact op te nemen met een gespecialiseerde dienstverlener, zoals Leadservice, voor de meest actuele informatie en persoonlijke begeleiding bij het aanvragen van uw ondernemings- en btw-nummer.

Kan ik mijn ondernemingsnummer online activeren als btw-nummer?

Ja, u kunt uw ondernemingsnummer online activeren als btw-nummer via MyMinFin.

Wat is de btw-vrijstelling en wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?

Als uw jaarlijkse omzet minder is dan €25.000, kunt u in aanmerking komen voor btw-vrijstelling en bent u vrijgesteld van het aanrekenen van btw aan uw klanten.

Hoe kan ik controleren of mijn ondernemingsnummer geactiveerd is als btw-nummer?

U kunt controleren of uw ondernemingsnummer geactiveerd is als btw-nummer via uw ondernemingsloket of via MyMinFin.

Als zelfstandige in bijberoep, moet ik dan ook een btw-nummer aanvragen?

Ja, ook als zelfstandige in bijberoep dient u een btw-nummer aan te vragen zodra u een economische activiteit uitoefent en btw aanrekent aan uw klanten.

Kan ik de btw die ik betaal op aankopen aftrekken als ik een btw-nummer heb?

Ja, als btw-plichtige kunt u de btw die u betaalt op aankopen aftrekken van de btw die u aan de belastingdienst moet betalen.

8. Conclusie: Wanneer BTW nummer aanvragen in België

Het is essentjsonderdeel van het opzetten van een bedrijf in België om op tijd een BTW-nummer aan te vragen. Door het juiste proces te volgen en alle benodigde documenten correct in te dienen, kun je ervoor zorgen dat je jouw BTW-nummer binnen een redelijke termijn ontvangt en problemen in de toekomst voorkomt.

Heb je nog vragen over het aanvragen van een BTW-nummer in België? Neem gerust contact met ons op:

Heb je vragen of zoek je advies?

Neem contact met ons op!
We zijn er om je te helpen met al jouw zakelijke behoeften.