Vergunningen voor zelfstandigen

Bij ons vindt u de sleutel tot het ontsluiten van uw volledige potentieel als zelfstandige. Wanneer het aankomt op vergunningen voor zelfstandigen, zijn wij uw ideale partner.

Vergunningen voor zelfstandigen aanvragen

Bij ons vindt u een uitgebreid aanbod aan vergunningdiensten, speciaal ontworpen om aan de diverse behoeften van zelfstandigen te voldoen. 

Twee professionals poseren voor een foto, waarbij de vrouw aan een tafel zit en het proces van de oprichting van een vzw bespreekt en de man naast haar staat.
Enkele tevreden klanten
Linda F
Lees verder
Ervaren team dat precies weet wat ze doen. Mijn vergunningaanvraag was zo ingediend én goedgekeurd!
Sarah L
Lees verder
Fantastisch team dat echt met je meedenkt! Binnen no-time had ik mijn nodige vergunningen
David P
Lees verder
Professioneel, snel, en zeer behulpzaam. Een echte aanrader!

Meest gestelde vragen over Vergunningen voor zelfstandigen in België

Als zelfstandige in België kunt u verschillende vergunningen nodig hebben, afhankelijk van uw activiteiten. Veelvoorkomende vergunningen omvatten:

  • Een beroepskaart als u een niet-EU-burger bent.
  • Een vestigingsvergunning als uw activiteit bepaalde kwalificaties vereist (bijv. voor bouwberoepen, elektriciens, kappers).
  • Een milieuvergunning of omgevingsvergunning voor bepaalde activiteiten die impact hebben op het milieu.
  • Een FAVV-vergunning voor activiteiten gerelateerd aan voedselverwerking of -verkoop.

De duur kan sterk variëren afhankelijk van het type vergunning en de complexiteit van de aanvraag. Een eenvoudige vergunning kan binnen enkele weken verkregen worden, terwijl complexere vergunningen maanden in beslag kunnen nemen.

Voor online bedrijven zijn niet altijd specifieke vergunningen nodig, maar u moet wel voldoen aan de regelgeving voor e-commerce, privacy (GDPR), en eventueel specifieke regels afhankelijk van wat u verkoopt of aanbiedt.

De kosten variëren sterk afhankelijk van het type vergunning. Sommige vergunningen kunnen gratis zijn, terwijl anderen honderden tot duizenden euro’s kunnen kosten. 
Neem gerust contact met ons op voor verder toelichting.

Ja, buitenlanders kunnen een vergunning aanvragen voor hun bedrijf in België. Niet-EU-burgers moeten mogelijk een beroepskaart aanvragen.

Ja, tegen de afwijzing van een vergunningaanvraag kunt u bezwaar maken. De procedure hiervoor varieert per soort vergunning. Meestal wordt de procedure voor bezwaar vermeld in de afwijzingsbrief.

Er kunnen subsidies of ondersteuningsprogramma’s beschikbaar zijn voor startende ondernemers in België, afhankelijk van de regio (Vlaanderen, Wallonië, Brussel),de sector en van de gemeente waarin de zelfstandige start.
Het is raadzaam om lokale ondernemerscentra of overheidswebsites te raadplegen.

Er bestaan talrijke vergunningen, waaronder milieuvergunningen, vestigingsvergunningen, bouwvergunningen, en omgevingsvergunningen. De specifieke vereiste vergunningen hangen af van uw activiteiten.

Voor een eenmanszaak kunt u dezelfde soort vergunningen nodig hebben als andere bedrijfsvormen, afhankelijk van uw activiteiten. Een vestigingsvergunning en eventueel een beroepskaart (voor niet-EU burgers) zijn veelvoorkomende vereisten. Specifieke activiteiten vereisen mogelijk aanvullende vergunningen.

Voor een broodjeszaak heeft u onder andere nodig:

  • Een FAVV-vergunning.
  • Eventueel een milieu- of omgevingsvergunning.
  • Een vestigingsvergunning indien vereist voor de locatie.

De omgevingsvergunning in België combineert vroegere milieu-, bouw-, en soms ook exploitatievergunningen in één geïntegreerde vergunning.

Een bedrijfsvergunning kan verwijzen naar elke vergunning die nodig is om een bedrijf te exploiteren, zoals een vestigings- of exploitatievergunning.

Om te controleren of een bedrijf over de juiste vergunning(en) beschikt, kunt u contact opnemen met de lokale gemeente of stad, of raadpleeg publieke registers die door sommige overheidsinstanties worden bijgehouden.

Neem vandaag nog contact met ons op

We beantwoorden alle e-mails binnen 24u

Op de hoogte blijven?

Ontvang als eerste alle wetgevingswijzigingen en interessant updates voor zelfstandigen direct in je inbox!